Primatlar üzerinde deney yapan bilim insanları, şempanzelerin dans etmeyi sevdiğini keşfetti. Japonya’daki yeni bir araştırmaya göre şempanzeler dans etmeyi seviyor, özellikle de erkek olanları.
Bilim insanları şempanzelerin sallanarak, ellerini çırparak veya ayaklarını yere vurarak müziğe eşlik ettiğini keşfetti.
Primatlara altı gün boyunca iki dakikalık piyano parçaları (6 kez) dinletildi. Bunun sonucunda 7 şempanzenin ezgileri duyunca dans ettiği gözlemlendi.
Telegraph’ta yer alan habere göre, araştırmacılar, çalışmanın insan ve şempanze için bir ortak ata keşfine temel sağlamasını umuyor.
"İnsanlarda müzik dinlemek, ritmik hareketi indükleyerek, beynin işitsel ve motor alanları arasında yakın bir bağlantı olduğunu gösterir" diyen araştırmacılar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çalışmanın sonucuna göre, dans ve müziğin önkoşullarının kökleri derine uzanıyor ve insanla şempanzenin ortak atasında mevcut. Bu da yaklaşık 6 milyon yıl önceye denk geliyor."
Araştırma ayrıca, erkek şempanzelerin müziğe verdiği sallanma veya bağırma gibi tepkilerin dişilere göre daha uzun sürebileceğini ortaya koydu.
phys.org’da yer alan habere göre, araştırmacıların ilk denemesi, yetişkin bir dişiye ritim tutmayı öğretmekti. Bu deney, planlandığı gibi gitmese de araştırmacılar, başka bir şempanzenin müziği duyunca dans ettiğini keşfetti.
Bilim insanları buradan hareketle bir grup şempanzeye (üç yetişkin erkek ve dört dişi) müzik dinletti ve tüm şempanzelerin ona dansa benzer hareketlerle tepki verdiğini gördü.
ERKEKLER DANS ETMEYE DAHA EĞİLİMLİ 😎
Ancak bu danslar, büyük farklılıklar gösteriyordu. Bunun sonucunda erkeklerin dans etmeye dişilerden daha eğilimli olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, şempanzeleri dansa eğilimine göre sıralandırdı.
39 yaşındaki erkek şempanze Akira, piyanonun çaldığı esnada zamanının yarısını dans ederek geçirdi. Başka bir erkek Ayumu da zamanının üçte birini dansla geçirerek, Akira’yı izledi. Üçüncü şempanze ise zamanının yaklaşık% 10’unu müzikle hareket ederek geçiren Gon oldu.
Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yer verilen araştırmada şu ifadeler yer aldı:
"İnsandaki müzikal yetenekte böyle bir cinsiyet ayrımı olmadığını göz önünde bulundurursak, erkek şempanzelerdeki (melodik) sese karşı yüksek hassasiyet, şempanzelerin insanla ortak atasından uzaklaşmasının ardından ortaya çıkmış olabilir."