YOutube abone ol

İşitme engelliler için renkli notalar

  İşitme engelliler orkestrası 17 üyesiyle konserden konsere koşuyor. İşitme engellilere müzik eğitimi ve çalgı becerisi kazandırmak amacıyla Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Özdemir tarafından kurulan "İşitme Engelliler Orkestrası" 17 işitme engelli birey ile yurtiçinde ve yurtdışında konserler veriyor.

7’den 70’e her yaştan işitme engellinin bulunduğu orkestrada, bağlama, gitar, org gibi çeşitli enstrümanlar çalan işitme engelli bireyler, haftada bir kez prova yapıyor. "Renkler ve Şekiller" adlı projeyi geliştiren orkestranın kurucusu ve çalıştırıcısı Özdemir, geliştirdiği yöntem sayesinde engelli bireylerin çalgı çalabildiğini ve orkestrada yer alabildiğini belirterek "Bu yöntem tüm okullarda uygulanmalı" dedi.

Kartal Belediyesi’nin kendilerine kapılarını açtığını söyleyen Özdemir, "Milli Eğitim Bakanlığı’na projeyi iki kere sunmuştuk ama bir dönüş alamadık. MEB, işitme engelliler için 70 adet müzik okulu kurdu ve öğretmenlerini atadı fakat ders içerikleri yetersiz. Bu yöntemin tüm müzik okullarında uygulanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YENİ BİR MÜZİK YAZIM TEKNİĞİ

Orkestra, geçen yıl ABD San Francisco’da 6’ncısı düzenlenen Urban Dance Company etkinliği kapsamında konser verdi. Metodun geliştiricisi Mehmet Özdemir, "Renkler ve Şekillerle Çalgı Öğretimi Metodu"nu şöyle özetledi:

"Metodun temel prensibi, nota değerlerine karşılık şekillerin ve seslere karşılık olarak da renklerin kullanılmasıdır. Birim değer 4’lük notaya karşılık daire şekli ve bunların parçalanması ile elde edilen kalıp şekilleri ile seslere karşılık renkler ve oktav yazılışlarını kullanarak yeni bir müzik yazım tekniği kullanmış oluyoruz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar